gulpener1.jpg

Inkoop en partners

Elke samenwerking die wij aangaan doen wij vanuit een zeer bewuste strategie. Partners moeten een vergelijkbare doelstelling hebben op het gebied van maatschappelijke waardes. Dit voelt niet alleen goed, dit vertaalt zich ook in een prettige samenwerking en uiteindelijk een vermeerdering van waarde die niet alleen financieel is.

Daarin gaan we erg ver zonder dat het ons erg veel extra moeite kost. Zo is deze website ondergebracht bij een hostingpartij die CO2 compenseert door bomen te planten in Bolivia.

IMG_7073.jpg

Reduceren van afval

Afval is een grote veroorzaker van CO2 in de lucht. De huidige processen zijn er op ingericht dat (rest)afval wordt verbrand in grote verbrandingscentrales. Ondanks dat de restwarmte kan worden ingezet voor stadsverwarming is dit natuurlijk geen natuurvriendelijke oplossing.

Door onze locatie op het dak moeten wij goed nadenken over de logistiek van onze afvalstroom. Het overgrote deel van ons afval is organisch (GFT). Bij voorkeur verwerken wij dit tot een tweede leven. Denk hierbij aan een groentejus of in een fermenteringsproces. De rest van het plantaardige snijafval belandt op onze composthoop. De rest van de afvalstromen bestaan uit glas, papier en plastic. Vooral verpakkingen van ingekochte producten. Deze stromen scheiden wij en bieden wij apart aan.

Ondertussen gaan wij het gesprek aan met onze leveranciers over de manier van verpakken.

190726_Rogier+Reker_23.jpg

Energie

Bij het ontwerp van DeDAKKAS is goed gekeken naar de mogelijkheden van passief bouwen. Vanuit daar is het paviljoen zo ontworpen dat het optimaal gebruik maakt van de zonnewarmte in de lente en herfst. Zodoende is het alleen in de koudste maanden nodig om te verwarmen.

Ook is goed nagedacht over een prettig binnenklimaat in de zomer. Een traditionele kas is gemaakt om te ‘broeien’ wat goed werkt voor de groei van bloemen en planten. Onze kas moet vooral een fijne plek voor mensen zijn. Met een aantal bouwkundige ingrepen is onze kas op de warme dagen toch koel te houden. Zo is al het glas geïsoleerd, hebben we gekozen voor een ‘dicht’ dak voor schaduw en is de gevel op handige plekken te openen waardoor een verkoelend briesje door de kas kan waaien. Zo wordt het nooit warmer dan het buiten is en is het binnen te vergelijken met een terras in de schaduw.

De energie die we nog moeten inkopen komt heel bewust bij ‘Vandebron’ vandaan, via een biovergistingsinstallatie in het Westelijk havengebied van Amsterdam.

190726_Rogier+Reker_13.jpg

Alle beestjes helpen

Naast het terras leven vijf kippen en duizenden bijen. Goed voor gemiddeld vijf eieren per dag en ongeveer dertig kilo honing per jaar. De bijenkast is zo geplaatst dat de bijen het terras niet lastigvallen. Ze hebben de neiging om uit te vliegen naar het oosten, dus vliegen van ons weg.