141229_DeDAKKAS_eigenfoto.jpg

Januari 2014, het idee

Op een vroege ochtend in januari stond Dennis op het dak van parkeergarage de Kamp. Daar is toen in hoofdlijnen het idee ontstaan. De garage was een lelijke, betonnen kolos. In 1973 als een vreemde eend in het historische centrum van Haarlem geplaatst. Maar eenmaal op het dak van de garage zie je wat één van de lelijkste gebouwen van Haarlem één van de mooiste plekken maakt: het panoramische uitzicht over de oude binnenstad met aan de horizon de eerste glooiingen van de duinen. Een vrij en open gevoel zo boven de drukte van de stad. Vanaf het begin was het duidelijk dat het een paviljoen van glas moest zijn om zodoende het uitzicht ook binnen vanuit elke hoek te kunnen zien. Een kas was de logische gedachte. Een kas op het dak. DeDAKKAS

141018_DeDAKKAS_concept01.jpg

Ontwerpen

Dennis had tijdens zijn studie architectuur geleerd om zijn ideeën te vertalen naar een heldere presentatie aan de hand van 3D-impressies en plattegronden. Naast een full-time baan werden de avonduren voornamelijk gevuld met volumestudies, onderzoek en schuiven met plattegronden. Hele rollen schetspapier werden er versleten.

Niet voor niets, want door het “beeldend” maken van het plan kreeg DeDAKKAS nog voor het er was, haar eigen identiteit.

150424_DeDAKKAS_egelantier.jpg

Vertellen

Na een eerste keukentafel-presentatie aan een aantal kritische vrienden ging Dennis naar de wijkraad Klein Heiliglanden de Kamp. Daar kwam hij in contact met Rob Haverkamp. Rob vertelde in de daaropvolgende weken als mentor over de valkuilen van het ontwikkelen van plannen in Haarlem en wist Dennis de juiste kant op te sturen binnen de gemeente. Het plan ging nu de wijde wereld in. Overal waar men over het plan wilde horen kwam Dennis vertellen. Op het podium van Debatcafé de Pletterij, Tijdens buurtinformatieavonden in de Egelantier of bij een bijeenkomst van de Creatieve universiteit.

Om nog meer aandacht voor het idee te genereren werd ook een Facebookpagina opgezet. Op deze pagina werden de stappen en plannen met de buurt en de stad gedeeld. Ook werd er een eigen website gemaakt.

190922_worldparkingday_07.jpg

Van het dak schreeuwen

Victor van Veelen zag in het verhaal van Dennis eenzelfde ambitie om een leuke, inspirerende plek voor Haarlem te creëren. Na een paar bakken koffie werd de samenwerking bezegeld. Samen werd er verder geschaafd aan de visie en de plannen.

In het najaar van 2015 was het “World Parking Day”: een jaarlijks evenement waarbij parkeerplaatsen worden omgetoverd tot tijdelijke parkjes om aandacht te vragen voor het vergroenen van de versteende stad. Een mooie aanleiding om op een ludieke manier aandacht te vragen voor het idee. De opkomst liep een beetje uit de hand waardoor we heel vriendelijk werden gevraagd het dak te verlaten.

Een geweldige stunt; een spontane dakborrel in het keurige Haarlem, daar had je natuurlijk bij moeten zijn.

Jeroen DeDAKKAS 13.jpg

Vergunning

Na ruim een jaar vruchteloos overal in het stadhuis de voet tussen de deur te hebben geplaatst en leuren bij gemeenteambtenaren kwam er een omslag in denken nadat toenmalig wethouder Jeroen van Spijk “iets” in het idee zag. Als stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Oost had hij de transformatie van de Wibautstraat bestuurlijk onder zijn hoede gehad. Hij zag nu eenzelfde vastberadenheid als toen in de ondernemers die daar grote krantenredacties en andere betonnen kolossen ombouwden tot een dynamisch stuk stad. Nu met het Volkshotel en de vernieuwde HvA een goed intergraal voorbeeld van naoorlogse gebiedstransformatie.

We mochten een ruimtelijke onderbouwing maken. We mochten dus als initiatiefnemers aantonen waarom het ruimtelijk en juridisch gewenst was om op deze plek de bestemming te veranderen van parkeren in horeca. Een kans die we met beide handen aangrepen.

gemeenteraad.jpg

Raadsbesluit

Politiek kregen we de wind tegen. Juist nu wij iets wilden doen op een dak van een parkeergarage waarbij wij drieëndertig overwegend lege parkeerplaatsen in gebruik gingen nemen, werd er een nieuw stadsbreed parkeerbeleid ingevoerd. We kwamen onder een vergrootglas te liggen en men kon niet meer over ons oordelen zonder de gehele parkeerdiscussie te voeren. Een ingewikkeld mijnenveld waar we ons niet op hadden voorbereid. Onze overtuigingskracht was nodig om het plan staande te houden in de politieke arena.

Nadat Victor en Dennis gepassioneerd hadden ingesproken bij de gemeenteraadsvergadering en er hevig werd gedebatteerd over de consequenties voor het parkeren in de stad, werd er gestemd. Met de hakken over de sloot werd de vergunning door de gemeenteraad bezegeld. We konden door!

In dezelfde periode kreeg Victor de aanbieding om hoofd patatzaken te worden bij Friethoes. De Haarlemse frietmakers zagen groeikansen en konden Victor daar goed bij gebruiken. Ondanks de vergunning was het realiseren van DeDAKKAS nog een onzeker traject. Victor deed een stap terug en tegelijkertijd realiseerden de heren dat het “runnen” van een horecadroom met deze omvang ervaring nodig had. Samen zijn ze op zoek gegaan naar de juiste nieuwe partner.

yIPRDH0x.jpg

Crowdfunding

In die zoektocht vonden ze Jeroen; zelf al enige tijd bezig met het ontwikkelen van een eigen horeca droom. Een duurzaam en gastvrij concept maar vastlopend op locaties met ingewikkelde structuren en beperkingen.

Samen met Jeroen is toen met een vergunning onder de arm aangeklopt bij financiers. Ook dat bleek een ingewikkeld traject. Doordat het concept zo uniek was waren er weinig voorbeelden waaraan cijfers konden worden ontleend. Na veel overleg met banken bleek het niet onmogelijk maar werd het risico wat bij de ondernemers werd neergelegd te groot.

Toen is, om het project een significante financiële start te geven, gekozen voor een crowdfundingcampagne. Met 289 funders is er in honderd dagen 250 duizend euro opgehaald. Een enorm succes!

Het gesprek met de Rabobank werd hierdoor een stuk minder ingewikkeld. Onze campagne had laten zien dat we veel in beweging konden krijgen. Een start van een mooie samenwerking.

_DSC8673.JPG

Bouwen

In januari 2018 was het eindelijk zover; de bouw kon beginnen. Om de horecafunctie mogelijk te maken, moest er een extra stevige stalen constructievloer worden aangebracht waarop het gehele paviljoen en terras zou komen te rusten. Bovendien was er verder niks anders dan beton. Er moest vanuit de straat beneden aangehaakt worden op riool, elektra, gas en water.

20180522_144339.jpg

Inrichten

Het concept vertalen naar het juiste gevoel in meubels en materialisatie is een vak apart. Inspiratiebeelden hadden we voldoende en we wisten vooral heel goed wat we niet wilden. In een zoektocht naar een partij die ons gevoel goed kon doorvertalen, vonden we Bas en Alex van BuroCraft; een bureau dat zich vooral richt op concepten voor winkels en beurzen. Al snel bleek dat de stijl en werkwijze naadloos aansloot bij de bestaande ideeën. Een hele fijne samenwerking die niet is gestopt bij DeDAKKAS.

190723_DeDAKKAS_eigenfoto_zomeravond_08.jpg

Open

Op woensdag 18 juni - midden in de warmste zomer sinds 1706 - deden we na vijf maanden bouwen de deuren open. Na vier en een half jaar voorbereiden konden we eindelijk echt van start! En hoe! Ondanks dat er beneden aan de garage niks naar ons verwees, wisten zeer veel mensen ons al snel te vinden.

Entree+Awards+2018+mvv+Ming+Chao+%28123%29.jpg

Entree Award

Na een half jaar open te zijn, kregen we in november 2018 de eer van vakblad Entree magazine om de Entree Award voor beste nieuwkomer in ontvangst te nemen: de “Dare Devils Award”. De jury roemde vooral de vastberadenheid en de heldere toekomstvisie.

lieven de key volgens swarte.jpg

Lieven de Key penning

In oktober 2019 is DeDAKKAS genomineerd voor de Lieven de Key pennig. Jaarlijks reikt een vakjury namens de gemeente Haarlem de Lieven de Key penning uit aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw.
DeDAKKAS is door de jury, samen met woongebouw De Componiste aan de Schipholweg, uitgeroepen tot gedeeld tweede! De penning is toegekend aan basisschool de Molenwiek in Schalkwijk. Bij de publieksprijs een mooie 3e notering!
De jury noemt DeDAKAKS “een waardevolle toevoeging aan de stad”.
Een enorme eer dat ons paviljoen ook op het gebied van architectuur in de smaak valt.

Blijven ontwikkelen

In de eerste schetsen van het dak stonden bomen getekend. Bij de realisatie in 2018 bleek dit een ingewikkelde operatie. In december 2020 is alsnog deze wens in vervulling gegaan. Door de lockdown hadden we de ruimte om ons terras aan te passen en vier bomen op het dak te plaatsten.
Waar het normaal gesproken door het gewicht van de kluit lastig is om bomen op een bestaand dak te plaatsten, immers bestaande daken zijn constructief niet berekend op het toevoegen van een groot extra gewicht, heeft The Urban Jungle Project samen met boomkwekerij Ebben de boomveer ontwikkeld. Een plugin lichtgewicht systeem voor op bestaande daken. Een uitkomst voor op ons terras! We zitten nu tussen de bomen op ons dak!

1000 m2 landbouwgrond

In de lente zijn we gestart met het verbouwen van onze eigen groenten in de Haarlemmermeer. Inmiddels is het stuk land bij de boerderij van Lolita ruim 1000 m2 en komt er een continue stroom aan biologisch verbouwde groentes vandaan. Onze Chef Remco Vergeer overlegt regelmatig met Lolita om het zaaiplan af te stemmen op toekomstige gerechten.

Op deze manier verkorten we de voedselketen. De producten gaan direct van het land naar onze keuken. Het is niet alleen lekkerder, we besparen hiermee een enorme berg aan afval in de vorm van verpakkingsmateriaal.

Toekomst?

Wat we tot nu toe hebben geleerd van DeDAKKAS is dat met de juiste ambitie en doorzettingsvermogen geen enkel idee onrealistisch is. Ook nu dromen we verder. Onder andere over het idee om een park van achthonderd vierkante meter aan te leggen op het parkeerdek naast DeDAKKAS. Een duinlandschap met een eigen ecosysteem. In dat park willen we aandacht vragen voor het bufferen van water tijdens heftige buien, biodiversiteit in een stedelijke omgeving, het opnemen van fijnstof en de vermindering van hittestress in de zomer. Wist je dat het op zomerse dagen wel tien graden kan schelen tussen een plein en een park? Groen koelt de stad af.